Νέα / Άρθρα

Πανευρωπαϊκη πρωτια

Πανευρωπαϊκη πρωτια για την ΗΡΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ

H ΗΡΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ως εξειδικευμένη εταιρεία τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας, θέλει να τεκμηριώνει με απτά αποτελέσματα τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που σας προσφέρει. Έτσι, έθεσε μερικές από τις εγκαταστάσεις γεωθερμίας που έχει πραγματοποιήσει, στη διάθεση του σχετικού ερευνητικού επιδοτούμενου Ευρωπαϊκού Προγράμματος SEPEMO.

Μια από τις εγκαταστάσεις που σχεδίασαν και υλοποίησαν οι Μηχανικοί της ΗΡΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ και που μετριέται στα πλαίσια του εν λόγω Προγράμματος έχει την Πανευρωπαϊκή Πρωτιά ανάμεσα σε 50 εγκαταστάσεις από ολόκληρη την Ευρώπη, αναδεικνύοντας μέσο ετήσιο SPF=5,9, μεγαλύτερο και από το ίδιο το COP του μηχανήματος που εγκαταστάθηκε (COP=5,8), με μέγιστο SPF=6,7 τον Ιούλιο μήνα κατά την ψύξη στον πιο ζεστό μήνα του Χρόνου.


Οι υποψήφιοι πελάτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, γιατί ο βαθμός απόδοσης COP είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό εκ των πολλών που χαρακτηρίζουν τα μηχανήματα αυτά και γενικότερα μια ολοκληρωμένη εγκατάσταση αντλίας θερμότητας.

Ως γνωστόν, το COP είναι ένα κλάσμα της αποδιδόμενης προς το κτίριο θερμικής ισχύος προς την απορροφούμενη ηλεκτρική ισχύ του μηχανήματος σε δεδομένες θερμοκρασίες (εξωτερικού αέρα ή υπεδάφους και θέρμανσης νερού για το κτίριο). Το μέγεθος που φανερώνει την ενέργεια που ξοδεύουμε (απορροφούμενη ηλεκτρική ενέργεια) και τη θερμική ενέργεια που τελικά αποδίδεται από το μηχάνημα στο κτίριο, σε μια δεδομένη χρονική περίοδο, π.χ. μια ημέρα, ή ένας μήνας ή μια σαιζόν θέρμανσης ή ψύξης, είναι ο Εποχιακός Βαθμός Απόδοσης, το SPF. Αυτό λοιπόν το μέγεθος εμπεριέχει την ενέργεια, δηλαδή την ισχύ επί συγκεκριμένου χρόνου και με διάφορες κάθε στιγμή θερμοκρασίες και συνεπώς δείχνει την πραγματική εξοικονόμηση.

Αυτήν την εξοικονόμηση ήρθε να μελετήσει διεξοδικά και να τεκμηριώσει με πραγματικές μετρήσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση με το εν λόγω Πρόγραμμα. Σύμφωνα με αυτό, επιλέχθηκαν 50 περίπου εγκαταστάσεις γεωθερμίας σε κτίρια κατοικιών, γραφείων κλπ. σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και με όσο το δυνατόν διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες λειτουργίας, όπου εγκαταστάθηκαν σε αυτές μετρητικά όργανα ακριβείας, καταγράφοντας κάθε δέκα δευτερόλεπτα αδιάλειπτα επί ένα και πλέον χρόνο, την απορροφούμενη και αποδιδόμενη ενέργεια των γεωθερμικών συστημάτων.

Τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά, καθώς αναδείχθηκε για ακόμα μια φορά η γεωθερμία ως το Νο. 1 σύστημα εξοικονόμησης σε θέρμανση και ψύξη παγκοσμίως.

Αλλά πέρα από αυτό, διεξάχθηκε και το συμπέρασμα ότι το κριτήριο για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης και της εξοικονόμησης σε συστήματα αντλιών θερμότητας δεν είναι το μέγεθος COP του εκάστοτε μηχανήματος, αλλά ο σχεδιασμός του όλου συστήματος, που επηρεάζει τον Εποχιακό Βαθμό Απόδοσης, το SPF. Ένα μηχάνημα με καλό COP εάν είναι μέρος μιας κακοσχεδιασμένης εγκατάστασης θα δώσει μειωμένο SPF και μικρότερη εξοικονόμηση από ένα καλοσχεδιασμένο σύστημα μια ένα μηχάνημα που έχει μικρότερο COP.

H ΗΡΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο σχεδιασμό κάθε συστήματος με σκοπό τη μεγιστοποίηση της απόδοσής του (SPF).

CASE STUDY: Οικια στο Πικερμι

Η οικία έκτασης 180 m2 στο Πικέρμι θερμαίνεται με ένα σύστημα γεωθερμικών αντλιών θερμότητας. Το σύστημα αποτελείται από γεώτρηση παραγωγική, μία γεώτρηση επανεισαγωγής και μία ηλεκτρική αντλία θερμότητας συνδεδεμένη σε σειρά με το ενδοδαπέδιο σύστημα της οικίας.

Χώρα........................................................ .......Ελλάδα
Τύπος κτιρίου....................................................Οικία
Έτος κατασκευής...............................................2010
Τετραγωνικά θέρμανσης/ψύξης............................180 m²
Φορτίο θέρμανσης.............................................48.33 W/m²
Ενεργειακή κατηγορία κτιρίου..............................παθητικό
Αντλία θερμότητας.............................................ηλεκτρική
Έτος εγκατάστασης............................................2010
Σκοπός εγκατάστασης.........................................θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό χρήσης
Τύπος αντλίας θερμότητας...................................νερού-νερού
Σύστημα εναλλαγής θερμότητας με το έδαφος........ανοιχτό σύστημα (υδρογεώτρηση)
Σύστημα θέρμανσης εντός κτιρίου.........................ενδοδαπέδιο
Θερμοκρασία σχεδιασμού θέρμανσης.....................είσοδος: 35°C / εξοδος: 30°C
Θερμοκρασία σχεδιασμού ψύξης...........................είσοδος: 14°C / έξοδος: 19°C
Τρόπος λειτουργίας.............................................χωρίς υποβοήθηση συστήματος ΓΑΘ
Ψυκτικό υγρό.....................................................R407C

Αποτελεσματα μετρησεων
  • Η καταγραφή των μετρήσεων στην οικία ξεκίνησε την 1η Απριλίου 2011.

  • Η αντλία θερμότητας λειτουργεί για θέρμανση από 1 Οκτωβρίου έως 30 Απριλίου και για ψύξη από 1 Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου.

  • Εμπειρία κατά τη λειτουργία: Καλή λειτουργία του συστήματος.

  • Εποχιακός Συντελεστής Απόδοσης (SPF): Average 5.90

Περισσοτερες πληροφοριες

Εταίρος υπεύθυνος προγρ/τος Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, Ελλάδα
• Ιστοσελίδα SEPEMO-Build http://www.sepemo.eu/
• Heat Pump Best Practice Database http://www.sepemo.eu/database/

Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΜΑΣ

Δείτε εδώ τί λένε οι πελάτες μας για εμάς

  • ΓΥΡΙΣΑ ΣΕ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ & εξοικονόμησα χρήματα & ενέργεια. Το σπίτι μου είναι πάντα ζεστό το χειμώνα & δροσερό το καλοκαίρι. Έχουμε πάντα ζεστό νερό και όλα αυτά χωρίς να "πετάμε λεφτά"...
  • ΓΥΡΙΣΑ ΣΕ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ & εξοικονόμησα χρήματα & ενέργεια. Το σπίτι μου είναι πάντα ζεστό το χειμώνα & δροσερό το καλοκαίρι. Έχουμε πάντα ζεστό νερό και όλα αυτά χωρίς να "πετάμε λεφτά"...
  • ΓΥΡΙΣΑ ΣΕ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ & εξοικονόμησα χρήματα & ενέργεια. Το σπίτι μου είναι πάντα ζεστό το χειμώνα & δροσερό το καλοκαίρι. Έχουμε πάντα ζεστό νερό και όλα αυτά χωρίς να "πετάμε λεφτά"...